Mauritius, Maldiverna, Seychellerna eller Zanzibar - vilken är bästa destination?




För drygt fem år sedan satt vi hemma och diskuterade vilka resor vi gärna ville göra i framtiden, vi gjorde en liten bucket list! Maken ville gärna till Seychellerna och Mauritius, bägge till Zanzibar och Maldiverna. Jag ville gärna till Venezuela och Los Roques.
Allt verkade ganska svåråtkomligt, men med en del letande hittade vi tillsist vår drömresa till Mauritius som kom att bli starten på fortsatta drömresor.






Mauritius var precis så underbart som vi trott. Vi bodde i mysiga  Trous d´Eau Douce, där stränderna är oändliga och Indiska oceanen  underbart varmt. På Mauritius mötte vi lokalbefolkning och en del turister, men i stort var vi ganska ensamna på de helt magiska stränderna. Maten var kreolsk med internationell style, något mot det indiska köket.



Vårt bästa minne från Mauritius är ön Ile aux Cerfs, som vi nådde med gratisbåt på 20 minuter.  Tyvärr blev det inget bilkörande på Mauritius vilket var synd eftersom det finns mycket att se. Vi tog istället taxi på grund av vänstertrafik, då kom vi förstås inte så långt, men vi utforskade åtminstone östra sidan av Mauritius. 
Sammanfattningsvis är Mauritius helt klart ett ställe att återkomma till, minst tio poäng av tio möjliga.





Två år senare reste vi till Maldiverna. Vi bodde på en helt underbar resort och älskade varenda minut, som tickade alldeles för snabbt. Maldivernas mjuka vita stränder och det turkosblåa Indiska Oceanen, hit vill jag alltid komma tillbaka även om vi inte gjorde något annat än bara badade och åt hyfsad bra mat, dock var det inget i matväg som jag minns som speciellt, men ändå bra.
Vi bodde i en ganska ordinär fyrstjärnig bungalow med terass mot havet med dusch och toalett utomhus, så häftigt! Vi ville verkligen inte åka hem, det blev tio av tio möjliga poäng på denna underbara atoll.


Något år senare kom vi äntligen till Seychellerna, jag hade bokat boende på huvudön Mahé. Även Seychellerna ligger i Indiska Oceanen, men tyvärr hade vi riktigt dåligt väder, till och från öste regnet ner i flera timmar. Havet var ganska strömt och inte alls som vi varit vana vid på Mauritius och Maldiverna.


 På Mahé tog vi modet till oss och hyrde bil och körde västertrafik. Ganska tuffa serpentinvägar uppe i bergen men som ändå gick bra att köra. Vi valde bort paradisöarna Le Digue och Praslin på grund av det dåliga vädret, priset dit ut var ganska dyrt men klart det var synd, men nästa gång blir det direkt dit.
Seychellerna var trots dåligt väder ännu ett paradis som helt klart är värt varenda öre vi spenderade för att komma dit och att leva där. Jag gillade Seychellerna för den fantastiska miljön och vi hittade underbara små badvikar, trevliga restauranger och inte alls så dyrt som vi trott. Även på Seychellerna var maten kreolsk mot det indiska, kanske inte världens godaste då jag hellre gillar skaldjur och fisk, men gillar man heta kryddade grytor var detta ett toppenställe. Seychellerna är ett underbart paradis med en mångfacitterande kultur, tio av tio poäng, dit vill jag absolut återvända.




Sist men inte minst Zanzibar, denna magiska pärla strax utanför Tanzania i Indiska Oceanen. Den otroligt vita, vackra stranden är absolut i toppklass, med milslånga vidder där vi i princip var helt ensamna. På Zanzibar är hav och strandliv i fokus, men ön har en tragisk historia som jag fortfarande har svårt att svälja, då den kändes så påtaglig i huvudstaden Stonetown. 
Zanzibar är verkligen ett riktigt paradis för den som gillar att dyka, bada och vandra på vita mjuka stränder. Tio av tio möjliga poäng!

Vilket tyckte vi då var bäst?
1. Maldiverna 2. Zanzibar 3. Mauritius 4. Seychellerna

Ja det är såklart med minsta möjliga marginal mellan dessa paradisöar. Hade jag haft möjlighet hade jag givetvis åkt tillbaka på direkten till alla resmålen.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Fin septemberhelg på Gotland